Wednesday, May 12, 2010

mya zahara........... kerinduan

hari nie mya dapat rasakan hatinya kerinduan..ntah lah.mungkin seseorang, sesuatu..
mya xtahu apa yang berlaku dan apa yang dia rasakan.... yang pasti hatinya berdetak detik.. terasa debaran yang belum pernah mya rasakan sebelum nie..
bukanlah rasa rindu itu xpernah mya alami, cuma bukan pada sesuatu yang dia xpasti.
dulu, mya pernah katakan, ni yang terakhir, dia xmahukan ada episod len selepas nie. tapi sejak kebelakangan ini, mya rasakan yang dia gelisah, umpama menanti penentuan pada suatu keputusan yang sukar. kalu boleh mya xnak jadikan ini sebagai penghalang sebuah yang terbina. hatinya...mungkin kebal untuk dihancurkan, namun dia xtegal untuk hancurkan hati org len..
itu mya..
urm... dia da len atau mya yang mencipta kelainan kepada yang telah menjadi kebiasaan.
hatinya xtenang, semakin hari mya makin gelisah...
mya tersenyum sendirian..mungkin hatinya terlalu rapuh untuk menjadikan yang mudah itu sebagai kemelut dalam hatinya.
susahnya...
bile agaknya episod mya ini akan berakhir, siapa mya zahara, dan apa yang buatkan mya zahara mencipta episod yang sentiasa bersambuang dari tika ke ketika.

Monday, May 10, 2010

mya zahara..xkesahlah

klu ikutkan hati, dia rindukan seseorang..tapi nak buat camner, mungkin bukan masanya untuk die menyatakan semua itu. telinganya menangkap, perbualan radio kegemaran ibunya, sekali sekala dirasakan lucu dengan loghat pekat pantai itmur yang digunakan oleh deejay dan pemanggil. huhu..len sangat, padahal mya da biasa sangat dengan loghat itu. tanpa loghat itu,siapalah mya di dalam dunia nie kan?
asal usul mane leh kita lupakan. da berhari hari mya kat perantauan, bila nak melangkah keluar mmg hati mya berat sgt, tapi semua itu digagahi jugak untuk mencari satu sinar yang mampu membuat umi tersenyum. mya rela,walau nyawanya tergadai. mya rela, untuk senyuman uminya.
kalau dulunya, uminya yang bersusah payah untuk kebahagian dirinya, kini da tiba waktunya untuk mya memikul tanggungjawab itu.
hatinya terasa rindu pada terengganu, rindu pada bau karipap, rindu kan pada angin kampung yang membawa wau2 berterbangan..juga mya rindukan bau biliknya sendiri.
terasa sangat...dia rindukan adik bongsunya.
adik...
huhuhu...
tapi xmengapa lah, kesedihan kerana kerinduan kali ini akan ditukarkan kepada senyuman yang berpanjangan untuk keluarganya itu.
banyak yang mya angankan, semuanya untuk membawa senyuman pada setiap ahli keluarga mya. bukan mya xhiraukan diri sendiri, cume sekarang apa yang penting mya mampu membalas sedikit daripada jasa yang telah diberikan oleh keluarga mya kepada dirinya sepanjang hayatnya sehingga sekarang.
rindunya... harapan...impian...usaha untuk mencapai semuanya. doakan semuanya akan menjadi kemanisan..

Sunday, May 9, 2010

da tamat belajar..

ari ni kat kl, da 3 hary jadi perantauan kat cini, huhuhu..sepatutnya dua ary jew duk cini, tapi nak buat camner, da terpaksa dan memaksa relakan diri untuk berada disini dengan lebih lama... huhu, kalau ikutkan, xmaw aku duk cini, cz lum abes agy nak tgglkan umah, nak bersama ngan familiy, da duk kat kl, lambat lak lah nak balik umah. datang cini nak cari keje, jelsnya tgk kwn2 da ader keje, tapi kite still duk tanam anggur. xsabr lah sgt2 nak keje nie,....keje apa2pom jadilah, asalkan dapat duit, leh tolong mane yang patut.
urm.... xtaw lah, mintak2 lah dapat keje cepat2.. leh ade duit sendiri, pahtu leh buat pe3 pom ngan duit tu, xsabrnya... urm..
nak jupe liling aku, ye lak xder, pas p melaka untuk praktikal, cikgu tu. p cini ngan mayuti, huhuhu, neik bas..
rindu kat umah, rindu kat dayah, ary nie lum kol mak ayah pom agy, mesti umi duk tanyer2 nape aku xkol die. xedr kdt lah...
aty nie cam de yang xkena jew, rase semacam jew,. xleh nak kool, urm.. mmg ader sesuatu yang buat aku rase pelk pom... biar lah seme tu b erlalu dengan cepat.

Thursday, April 22, 2010

GENG2 SISPA...





jom layan gambar..





AKMA SALEH



NIE NAME DIE AKMA SALEH...panggil je kema, dulu tahun 1, satu blok asrama ngan aku, satu aras. ibnu jarir. pah tu ye duk umah sewa ngan nasirah ibrahim. lahir sama bulan ngan aku, cuma die 21 sept aku lak 24 sept, dekat jew. orngnya bekeng, serius pom ade jugak..manis, ayu, pandai bergaya, comey... beik haty... .klu dalam kelas, selalu gak duk tepi aku, time belajar aku xleh nak kacau die sgt, cz die ni fokus dalam kelas, klu aku kacau die, mesti aku kena. takut...heheheheh...

304 + 100+++






hari bergambar..

kenangan UMT


JEMBAL INN..

bunyi cam resort kan? luar pom nampak cam resort jew..dalam tu, lagilah nampak resort. Hehe...
satu umah dalam 15 org, tapi xjugak, ramai yang apply masuk dalam. Pe yang best tentang asrama luar nie erk? nie aku nak citer panjang2...
1. ada wireless... dapat lah bertenet tiap2 mase, download itu ini, buka itu ini. fuh best giler, yang penting untuk xcement lah, xyah p len nak dapatkan maklumat,
2. khas untuk budak2 koko jew...
palapes, SISPA, suksis, wataniah..semua duk citu. kdg2 terpkir jugak yang umt nie kejam giler, da lah kite org kena p perhimpunan rabu kol 7, jalan jauh, kelas koko lak setiap sabtu, berjalan pom jauh gak..xreti nak pikir agaknye pengurusan asrama nie. marah nie...
3. bebas... mahunya xbebas, aku pom da acap kali kena tgur cz balik selepas kol 12, pak guard duk tanyer itu ini, pak guard sowg tu jew yang banyak songeh. serba xkena.. bengang.
kat cini xbanyk2 undang2 sgt, lagipom semua perempuan, nak bising ke, nak buat itu ini ke, semua boleh..hehehehe best.
4. ramai geng2 aku...mahunya xramai, da sispa pom ramai dak ekonomi, chalet2 nie lak dekat2, mmg kepoh lah klu berjumpe. bebas nak p umah mane2 pom, xder halangan, cz semua umah ader geng.mmg aman damai lah aku kat cini...
5. ader SUHADA DAUD n MAYUTI MAMAT... ader dak 2 orang nie mmg enjoy, leh wak banyk program... p sana sini, mmg laju... we all jalan kaki jew, paling jauh pom guna van kuning. jalan kaki pom da buat kami happy sgt2,,, friendship forever lah kan...
6. selesa untuk dak2 umah sewa...
yelah, klu duk dalam , mane leh nak redah pakai motor or kereta masuk hostel, tapi duk sini selamber jew, leh redah, nek roket pom lepas. hehehehe
7 air cond...
chalet nie da cam jakuzzi da aku rase, panas tahap babun...giler2, klu mandi 5 kali sehari itu kira biasa lah, klu nak sejuk duk kat luar bilk kat ruang tamu. alaa...bunyi cam ader aircond, cam loaded jew, bunyi cam hebat jew, tapi yang hakikatnya, panas tu xleh nak kontrol ngan aircond da...

ITULAH JEMBALL INN

bila ia datang..dan aku

Bila ia datang, aku pula bersembunyi di sebalik kenangan.. makin dekat ia datang padaku, makin sunyi aku dibalut dengan memori silam.
Aku xrela ia datang, dan aku xgemar menjemputnya datang. dulu, aku suke ia datang, aku dambakan dia datang segera, cepat2 lah datang, moga semuanya berakhir. Tapi ari nie len lak jadinya. Pelik , aneh...aduh.
urm... ia datang, aku lak yang nak menangis, ia datang aku lak yang bersedih... apa nak buat nie. semuanya nampak aneh bile semuanya terjadi seperti ini, urm...
ia datang. sebuah mase yang akan tamatkan pembelajaran aku, satu masa yang menjadi titik akhir kepada satu tempoh belajar untukku. juga sebuah penamat kepada sebuah persahabatan di universisti.
rela dalam kesdihan, pilu dalam gembira..semuanya bercamour campur, dan aku xpernah faham apa yang aku mahukan sebenarnya ttng ni. mahukan penamat, tapi tak mahu abeskan pertemuan ini. payah juga nak tamatkan semua ini,
6t bila ia datang, dan ia da menjadi hari lalu, aku pasti akan rindukan semua ini. yup, rindukan semua yang telah berlaku, dan rindukan segala yang telah terjadi. pastinya, kehidupan di UMT bakal menjadi sesuatu yang akan selalu diingati..

Saturday, April 17, 2010

suhada daud


name die suhada daud, atau pom suhada putik. hahahaha..
budak pahang, mmg lah xtaw sgt bab2 bahasa indah terengganu punyer nie. kenal die betul2 pom mase sems 5 lah, sems leh pom da kenal cume xberape nak rapat. sue ne jgak lah teman p daki gunung, masuk hutan...gans jugak lah minah nie. alaa...muka mesti kena ayu, tapi bab2 lasak nie wajid ade. klu x, xbest lah. kan2?
ntah bile lah dapat jumpa die lagi, pasnie, da cnfrm3 susah nak jupe, die duk mane, aku duk mane. jauh beb, yang same terengganu pom payah nak jupe balik, nie kan yang len negeri.
huhuhuu..tapi xpelah, kenangan kite still terpahat dalam hati kan, selamenya dan xkkan pernah hilang selagi ingatan ada.
banyak sebenarnya pasal die nie, payah na dihuraikan satu2. terlalu bayk... huhuh.
tapi semenya indah2...
satu agy, die nie pakar gosip jugak info byk dalam kepala nie., penuh...macam2..huhu, dah cam internet bergerak da aku raser. ok lah...cukup lah dulu kot, bnyk lagi ni. ramai lagi... stop dulu k.

Sunday, April 11, 2010

ada sesuatu di hati mya zahara

ada sesuatu di hati mya, xsaper yang tahu hty mya..cume mya yang thu.
bila mana haty kita bertanye, cume mya yang tahu jawapannya..
bila mana haty mya berkata.,cuma mya yang tahu apa yang diperkatakan.
nila mana aty mya meruntum., cuma mya yang tau sakitnya bagaimana. payahnya hidup nie kalau kita cma berpandukan kepada prinsip yang xnyata.

Friday, April 9, 2010

MAYUTI MAMAT


SIAPAKAH YANG AYU NIE?
NIE LAH DIE MAYUTI MAMAT.
disebabkan name die tu pendek, maka aku pom mmg selalu panggil die mayuti anak mamat. hehehehe...ringkasnya mayut. huhuhu..xctlly, die nie kwn aku sejak form 6 agy.1 kelas, tapi waktu tu aku nie agak pelik sikit, die nie lak cam skema cket..even name selalu kat report pak guard cz datang lewat ke sekolah. time aku rehat, die wak math, time aku balik rehat, die pom ngan math agy.. aku p ronda2 sekolah pom ye ngan math agy. aduh lah, aku jugak ngan enjoynye p happy2..hahahahaha..
masuk2 umt, ttibe ye kat cini jugak, mula len bilik, pahtu ttibe ngan kuasa bulan dari sailormoon, aku ngan ye jadi sebilik.. gitulah. pastu die nie lah geng sispa aku. panjat gunung ganang, redah sungai...huhu..sispa lah katakan. sampai lah sems akhir aku tetap ngan ye. nak taw die nia camne...
seorang yang berani, klu nk cakap nie, men redah jew..ingat x kes kita ngan pejabat asrama time sems 2 ri tu. huhuhuhu..takut. tapi tu lah kenangan kita untuk kita kenang sampai bile2 kan. setiap xcment yang ada name aku, mesti ade name die. we all, selalu 1 group lah weh..huhuhu.sampai sekarang, kita org ngan struggle siapkan tesis..caiyok2..mayuti. u can do it. huhuhuhu..moga hubungan kita nie kekal sampai bile2,

dedikasi untuk kwn2 umt..


NASIRAH IBRAHIM...
huhuhu,,nie kah die kwn yang selalu kat tepi aku time dalam kelas, klu aku bosan, mmg aku kacau die. mawnyax, aku bosan tahap gaban dgr pensyarah duk mengajar, aku ngan die buat kelas len dalam kelas. kan croh? best agy kelas kita, leh galok2..heheheheh
gambar nie aku curi dalam laptop die, klu ye taw, mati aku kena ketuk. tapi xpew lah, special version, n limited version agy. lum ada yang pernah nampak croh nie bergaya gini, hahahahaah..sowy da syum yang manis.
orangnya beik sgt, 1st kenal ri tu, cam bolok jew. tapi bile da rapat, wah hppy tol aku ngan ye, ye lah darling, ayang aku kat cini. mmuaaahhh..
ye duk umah sewa, aku kat hostel...tapi xpew, kat kelas selalu berkomplot. huhuhuhuhu..
senang kongsi apa2 ngan die, ye nie jenis yang open minded, baik hati..n xsosial. best giler kwn ngan die. hopefully, kita kwn sampai biler2 erk.

Tuesday, April 6, 2010

alamak ai..

aduhlah...lambatnye p jupe ayah angkat. mesti byk yang dibancangkan.... aku lak duk sorg2 kat luar nie menanti manenya teman2 aku nie. nak balik pom xder mood, mals nak balik sowg2..duk cinie, buka laptop, layn tenet. postkan pe2 yang aku rase nak post dalam blog nie..
ari nie da 6hb..huhu..13 nie last paper, pahtu fokus untuk tesis. then nak balik lah..wah xsabar giler nak balik, rindunye kat doraemon aku, shin chan , tea n se agy..aku xtaw name.
aku nak balik, nak masak, nak buat bisng kat umah, nak gegekan umah aku. nak tgk tv, sambil kacau adik aku, nak borak2 ngan mak aku kat luar umah setiap petang. huhuh,banyaknye benda yang aku nak buat. huhuhu.
cume 1 tujuan, nak jupe family aku..adik2 aku...
urm..balik da 1 hal, then 1 lagi aku kena berpisah ngan kwn2 lah...kena tinggalkan tempat aku stady n tinggalkan semua lecturer. cam la sedih sangt untuk berpisah ngan smue lecturer kan? hehehehe
6t rindu kat zaman belajar lak...banyak lagi yang aku perlu tempuhi.
weh...lambat sungguh minah nie g jupe lecturer..berjanggut aku tunggu. eisyh..lapor lah pulop..urm..

mya zahara...dia xpernah ucapkan tidak

hati mya berbunga, da boleh buka kedai bunga pom. suka sangat....benda yang susah tapi klu kita fokus dan usaha kita akan dapat penyelesaiannya kan? cam tu lah...sesusah mana pom sesuatu tugasan tu, tapi klu mya hadapinya dengan fokus, jangan mengalah serta berusaha, mya tetap mampu buat. cume tinggal satu stage jew lagi, pastu semuanya akan siap. INSYAALLAH...harap sangat segalanya berakhir dengan aman dan lancar.
hati mya pom rase beruntung sangat, selama mya hidup, cume seorang jew yang selalu mengatakan ya pada mya. ya untuk segala yang org len xmampu berikan kepada mya. siapa tu erk? bacer lah dulu...
hidup ni kan bukan kekasih jew yang akan buat kita terawang awan..tapi juga seseorang ini. tatkala semua palingkan muka, xnak bertanggungjawab pada masalah mya, dia datang dengan sebuah senyuman..yang luarannya xder lasom tanda sedih dan duka. tapi hatinya cume Tuhan yang tahu.
bila mana tiada sesiapa di sisi mya waktu mya lemas pada dugaan dunia. dya hadir dengan dakapan yang sungguh erat. beri mya semangat, tiupkan motivasi untuk mya agar mya cekal menghadapai segalanya. YA ALLAH besarnya pengorbanan dia.
itu lah...bile mana da xder yang sanggup bagi mya harapan, dia hadir dengan berjuta harapan, semuanya buat mya tersenyum, dan semua itu umpama api yang boleh menerangi jalan jalan kelam mya. beruntungnya mya...
cume ada satu tips untuk mya kekal happy begitu....
kongsilah dengan die walalu untuk satu peristiwa berharga satu sen jew..semuanya dia kongsikan bersama. keakraban bermula dengan perkongsian...

Sunday, April 4, 2010

Friday, April 2, 2010

jiwa ku..hatimu

jiwaku...hatimu.
hatiku dipalu...
namun matamu perit menahan kesakitan
sedihku disni,
kamu gelisah di sana
jiwaku merintih...
aku tahu...
kamu merasakan sesuatu.
aku kesakitan...
perih, jerih, teramat...
tak bermaya...
aku tahu...jiwamu cukup mati..
tapi tegarmu berikan seukir snyuman.
ibarat taman yg kosng..
syumanmu ibarat mawar sekuntum,
wangi...harum..
cantik..menyeri...
membuatkan taman hatiku terasa tasik ketenangan.
aku...
perlukan dirimu..
n bukan org len..
walau berjuta yg datang...
aku cume rindukan mu...
suara mu sentiasa ada pada
alunan telingaku..
setiap hari dicorong telefon.
xpernah aku lupa utk hubungimu.
betapa aku rindu dirimu disana
saat ini aku menangis..
kotak mataku tembus lagi..
hanya utkmu..
aku thu, n aku pahatkan..
hidupku apa tanpamu?
nyawaku bagaiman tanpamu?
detik waktuku bukan sesiapa tanpamu..
jauh dimata..tapi selalu ku dakap dalam hatiku..
kalbuku...
kalbuku...
kalbuku..
untuk ummieque...
love u...



mya zahara...duhai hati, berkatalah dgn yakin

da lame mya xcoretkan sesuatu pada laman ini. bzy sgt kot...agaklah. sesuatu, perkara dan kenangan. pilihan, kemahuan dan keinginan..halangan dugaan, dan serba salah pada diri.
mya senyum di hujung harinya, senyum pada sesuatu yang pahit tapi menjadi kemanisan bila ia da menjdi kenangan. itulah hebatnya masa, putarkan rasa pada suatu hakikat yang mmg xder tokok tambahnya.
semalam...sahabtnya bersoal jawab dengan dirinya, aku nak begitu, aku nak berubah..aku ingin berubah. mya tahu kemahuan sabahatnya, segalanya di tuturkan dengan jelas walupun hanya hati yang dapat membunyikan huruf2 di depannya. skrin laptop tu buat mya rase cukup bersilau. xkesahlah, even da cukup lewat untuk mya waktu tu, tapi mendgr perit snyum, tawa dari sahabat buat mya rase happy sgt.
malam makin berlalu, makin.. penghujung, makin dingin, dan makin cerah menanti subuh. sunyinya, cume kokokan ayam seringkali menjadi detik waktu mya ketika itu. itulah suasana kampung, mya kan kat kampung, xseprti sahabatnya kat bandar.
" noor, ko rase klu ayam kampung, ko byk p bandar, ye akan berkokok waktu biler?"
noor tersnyum lucu soklan tu..n dia tahu mya sedang siapkan skrip untuk menyedarkan die dalam tertib sopan yang beradab. agaklah...
" ayam tu, klu buta pom, ye still berkokok bile da pagi, xpulak berkokok waktu kol 12 tgh malam. kecuali lah kokokan kecemasan... "
"urm...so, klu camtu kita pom kena ikut ayam, buat camner yg ayam tu buat."
"pe? jadi ayam? nak buat pe?" sengaja die mengajukan soklan itu, dia mahu mya lebih jelas dalam menyampaikan pendapat.
"ayam lah, duk mana2 pom, klu ye tu ayam, die ttp ngan pegangan die. kokok waktu pagi jew."
"ooooo..cam kita lah, walau mane pom kita berada kwn2,.,ingat kita nie saper..org muslim, melayu, mak ayah ajar camner kat umah, cmtu jugaklah kita kat mana2 pom."
" pandai pom"
mya senyum...dia tahu, sahabatnya mmg arif, n lebih tahu dari mya lagipom.
itulah kehidupan kan, yang ALLAH tentukan untuk kita, dugaan...pahtu tempuhi dugaan dengan sabar, da tu pikirkan mengapa dugaan tu dtg, n apa yang kita dapat dari menghadapi dugaan itu semua.

tangis ku pada kematian

terkenangkan hidup ni..entah bila penghujungnya...

Ku merintih, aku menangis,
Ku meratap, aku mengharap,
Ku meminta dihidupkan semula,
Agar dapat kembali ke dunia nyata

Perjalanan rohku,
Melengkapi sebuah kembara,
Singgah di rahim bonda,
Sebelum menjejak ke dunia,
Menanti di barzakh,
Sebelum berangkat ke mahsyar,
Diperhitung amalan,
Penentu syurga atau sebaliknya

Tanah yang basah berwarna merah,
Semerah mawar dan juga rindu,
Tujuh langkah pun baru berlalu,
Seusai talkin bernada syahdu,
Tenang dan damai di pusaraku,
Nisan batu menjadi tugu,
Namun tak siapa pun tahu resah penantianku

Terbangkitnya aku dari sebuah kematian,
Seakan ku dengari,
Tangis mereka yang ku tinggalkan,
Kehidupan disini bukan suatu khayalan,
Tetapi ia sebenar kejadian

Kembali oh kembali,
Kembalilah kedalam diri,
Sendirian sendiri,
Sendiri bertemankan sepi,
Hanya kain putih yang membaluti tubuhku,
Terbujur dan kaku,
Jasad didalam keranda kayu,

Ajal yang datang dibuka pintu,
Tiada siapa yang memberi tahu,
Tiada siapa pun dapat hindari,
Tiada siapa yang terkecuali,
Lemah jemari nafas terhenti,
Tidak tergambar sakitnya mati,
Cukup sekali tak sanggup untuk ku mengulangi

Jantung berdegup kencang,
Menantikan malaikat datang,
Menggigil ketakutan gelap pekat dipandangan,
Selama ini diceritakan,
Kini aku merasakan,
Di alam barzakh jasad dikebumikan

by : hidayah

Thursday, April 1, 2010

alahai sedihnye...

hati nie, 1 hb 4, bru sempat nak tgk blog nie. selama nie duk view fb jew...
terbacer lah kesah ko tu, hehehehe...mengalir air mata. laju jew... heheheheeh.. tulah persahabatan upernye. dulu, aku xpercaya pada persahabatan, aku cume yakin ada kwn jew, ada teman, tapi bukan sahabat, tapi bile da lame ngan mu, aku dapat raserkan persahabatan itu. indahnya...lebih indah dari cinta, lebih sejati dari cinta.
huhuhuhuhu...klu lah dapat corner balik, aku nak p tyme2 sekolah dulu, enjoy2 sakan, pastu baiki balik pe yang da buat kita terkebelakang. kan3?
tapi masa tu tetap mase kan, selalu maju, xpernah berundur, camtulah kita jugak. mane leh nak undur2 balik ini. AXL pom pernah kata "andai dapat ku undurkan masa" tu pom andai jew. hehehehehe
xlame agy aku nak grad da, susah payah kat cini selame 3 tahun, cume kita2 jew yang tahu, n juga umi aku. cume 2 org jew yg benar2 leh taw aku luar dan dalam, sorg HIDAYAH, dan sorg agy ROSIDAH..MY MUMMY LAH...
waaaaaaaaaaa...da nak abes da, huhuhu...pasnie nak cari keje lak, nak kumpul duit untuk selesaikan pe yang perlu disettlekan. aku selalu brangan, ada kete n bwk ko p jalan2..duk hotel mkan agy, pastu sambung p tempat len pulak. juz us... kalaulah, dapat. bestnya. aku nak bwk ko pusing 1 semenangjung, kita holiday seminggu, pastu kita p tempat2 yg kita nak p. aku paling nak bwk ko p kat neik kereta kabel kat pulau pinang. kite naik bukit bintang, pastu p shopping kat melaka, then kita p lah tempat yang ada keindahan alam. hahahahaah
pas ader duit cket, kite p overseas,,,mane taw ada rezki, kita wak umrah untuk 2keluarga. bestnya...
aku hppy mu nop berubah semalam, len sgt... hidayah tu dtg tanpa diduga kan? ko terpilih, means ko yag DIE syg.
hppynye, aku pom da xpakai handshock, n sarung kaki. undur balik aku nie, tapi aku cube lah xtunjukkan lgn, mmg dari dulu pom aku jenis xpakai baju lengan pendek, pahtu pakai handshock kononnya nak jaga aurat. hampeh punyer pandangan...
pakai handshock, inner, da lah jarang, ketat. aurat jugak, nie lah org kata berpakaian tapi bertelanjang. so, ingat tu...
urm... moga dipteguhkan iman kita kan? moga same dapat berjaya dunia n akhirat. hidup kita nie, cume perlu ada keberkatan ibu, bile keberkatan ibu tu, dipermudahkan kita dalam apa jua keadaan. pastu 1 lagi, petua aku lah, jgn perlekehkan yg mudah, dan jgn beratkan yang beban. seimbangkan.... jgn stress tapi tenang n pikrkan alternatif.
MASALAH BUKAN SEMENYA SELESAI N PENYELESAIAN, TAPI MASALAH POM SELESAI NGAN ADANYA ALTERNATIF.
sentiasalah, behubung ngn ibu, cz ibu nie ader 1 penawar yang leh sembuhkan apa jua penyakit. INSYAALLAH.

Monday, March 29, 2010

Cebisan Kenangan: Kau dan Aku

rindu kat seseorang...rindu kat teman aku nih. tim, ko rindu aku x??? pejam celik pejam celik dah besar pun kita kan tim.alhamdulillah kita dapat masuk u sama-sama..walaupun ko kat timur aku kat barat. 2 cita-cita kita dari kecik kan.teringin sgt nk masuk u. akhirnya dapat gak.sorang di UMT sorang di UKM. hidup kita yang dh nk menjangkau 23 tahun banyak sgt kenangan yg tersimpan. xpernah padam.setiap kali ingatan kenangan 2 datang aku jadi ketawa sendiri, menangis sendiri...hebatnya hidup bergelar sahabat kepada seorang sahabat ni..ruginya manusia yang xde sahabat kat dunia nih..kawan aku nih...nama die panjang sangat..sharifah fatma syuhada binti syed zain..panjang kan..hehe..dari kecik sampai skrg..mcm2 nama die dapat..sulong, along, cpoh, fatma, timah @tim..hahha..2 je la yg aku ingt..dulu ak panggil die cpoh..pas2 start form 6 aku panggil die tim..sbbnye de kwn die 2 panggil die guna nama 2..cm bes lak.aku pun panggil jer la...sampai la skrg...haha..banyak kisah kitorang kalu nk dikumpul2kan.....adab berkawan kami pun pernah gaduh tp x lama....kejap je...ni zaman2 sekolah la..dulu kitorang g sekolah naik basikal...tyme 2 form 1-3 hehe.. ingat x dulu tim tyme ko ngajuk ngan aku...ko mesti bwk basikal laju-laju tinggal aku..waaaaa...sedih aku taw..p bila diingtkan balik..lucu pun ade...kih3....kawan aku nih merajuk x lama. pas 2 3 hari ok la....zaman form tu jgk kitorang jadi pengawas perpustakaan sama2...ingt lagi aku kena marah ngan cikgu ruzaini coz tinggal meja pendaftaran kat depan nk g sembang dgn sape ntah...adui!!...aku g kejap je pun..kan tim??? pas2 mula la aku wat muka cekadak aku...tension beb kena marah. liku2 menjadi pengawas perpustakaan berenti setakat form 3 jew...cukup r..ak dh muak tgk buku2 kat library 2..pas2 aku resign..kih3..tulis surat bagai wey nk letak jawatan..naik form 4 ko tinggalkan aku..ko dapat tawaran kat sekolah teknik. aku pun dapat p ayah aku x bagi pergi...myb ayah tahu jenis aku...bkn leh duk asrama...dibuatnye aku nk berenti sekolah 2 tiba2 ..cmne???..aku mmg bermatian2 nk g sekolah 2..gpun sekolah kita dekat je pun kam...siap nangis2 lam bilik air ag..haha..mmg x tahan derita aku tyme 2 beb coz nk msuk sekolah teknik 2 sgt2...aku nangis puas2 lam bilik air 2..bengkak gile mata....p ayah aku x bagi gak..die suruh stay kat padang midin 2..ak pun redha dan pasrah je la...hehe...saat ko nk tinggal kan aku...aku pergi hantar ko tapi bukan kat sekolah 2..kat umah ko jer...dalam hati aku cakap.pasni xde la geng nk g sekolah naik basikal ngan aku....pasni xde lagi orng nk ngajuk2 ngan aku pas2 bwk basikal laju2 tggl aku...pasni xde ag orang nk ajak aku racing basikal ag...waaaaaaaaaa....iskh3....2 tahun beb ko tinggal aku...p aku x pernah lupakan ko. tiap kali balik dari asrama aku mesti jumpa ko...kalu ak x p umah ko, ko mesti p umah aku....byk benda ko cerita kat aku sal sekolah ko...cerita hantu pun ko cerita kat aku..yang aku xleh lupa sal " tut" (AF)...xleh tulis kat cni..bahayer!!..hehe....dr cerita ko mmg ko happy duk sane...aku pun tumpang hepi skali..excited aku dngr citer ko.....sampai la suatu hari, ko ajak aku p sekolah ko 2...ingt x??? p tyme 2 ko dh habes study kat c2..pergi ambik sjil pe ntah...jumpa kawan2 ko sekali...bes sgt2 g sekolah ko...akhirnye dpt gak aku jejak kaki kat c2...hehe..mmg enjoy r geng2 ko...setelah 2 tahun kat c2 dunia teknik ko tinggalkan..ko kembali ke padang midin tyme form 6..aku lah org paling hepi..zaman2 kegemilangan kita yg dulu kembali semula..awal2 form six mmg kita naik basikal..p x lame kan..n then aku bawak motor...kenangan bwk motor 2 la aku paling xleh lupa...lesen xde....x parking lam sekolah la..takut polis daaa....hahha....parking kat umah orang....pas2 ko pulak ntah angin F1 mari kot..tiba2 jah p langgar dinding umah org 2...adoi!!..pagi2 dh buat kecoh...hahhahha...ade lagi kenangan bwk motor nih....ingt x tyme retak tok hakim naik air...kita harung air 2 dengan motor aku 2...dh la air dalam...gilaq tul!!!seb baek lepas wey....kalu tiba2 motor 2 "mapuh" lam air....terkandas la kita kat tgh2 air 2..wakakaka...
pas2 aku cerita la kat ayah aku sal kita redah air 2...bersembur aku kena marah....dh la motor baru baiki...hahhaha..pas2 insaf beb....asenye x lame kan kit guna motor..pas2 kita g naik bas...sampai la abes tingkatan 6 2....awal gile tggu bas....6.40 dh kuar tggu bas...bas "cik peng"..tul ke tim aku eja name die...ngeh3..sekejap je kan 2 thun 2...akhirnya kita dapat tawaran masuk u....hepi sgt2....ni lah kita skrg....ko dh nk abes pun..nk grade dh pun thn ni..aku still de 1 thun ag..cepatnya mase berlalu...aku ingt lagi ko hantar aku tyme aku nk p UKM nih...ko datang umah tnda ucapan selamat tinggal tuk aku...same mcm aku p umah ko dulu tyme ko nk g sek tenik 2 kan......insyaallah kalu tyme ko konvo 6t aku x cbuk aku datang erh...kalu aku x dtg pun..aku akn kirim kan sumtim sbgai penggati dir aku kat c2....im always b wif u...rindu sgt2 kat ko...aku x pernah menyesal jd noorhidayah ni coz norrhidayah ni ad kawan sebaek sharifah fatma syuhada..u r my bestfren forever n ever.....jangan sesekali lupa aku erk!!!...

KAU SAHABATKU KAU TEMAN SEJATI

ade lagu tuk teman aku nih: by amar----> sahabat

ingin aku singkap kembali
kenangan lama agar bersemi
inginku ulangi kisah manis
agar terus bersemi

ingatlah aku sebagai rakanmu
kenanglah daku dalam doamu
begitu indahnya kisah dahulu
engkau sebagai temanku

apabila engkau terjaga
satukanlah harapanku denganmu
keranan ianya bakal berpadu
mimpi si penunggu yang setia

layarkanlah impian doamu
sesungguhnya aku masih mengingatimu
sebagai kawan, rakan dan teman
semoga kita diberkati Allah

ku doakan kepadamu agar bahagia
di dunia dan akhirat

by : pinkoq

Saturday, March 27, 2010

blog ini..

blog ini cuma ada 2 haty...
yang sentiasa menemani antara satu sama len..
xmaw terpisah, dan INSYAALLAH akan kekal selamanye..
kesah persahabatan...
tentang 2 haty, tapi satu rase..
mungkin xselalunye beringinan, tapi akan selalu memahami..
xjugak selalu sebulu,
tapi akan sentiasa bertolak ansur...
aku, kamu...
n kita...
team, dyh
n persahabatan
selalu bersama...
xkira lah hujung dunia ke?
hujuang waktu ke?
atau hujung sebuah keinginan...
kita akan tempuh bersama...
bukan baru kenal kan, sejak darjah satu agy
sampai sekrang...
urm...ngan org len, sampai gaduh2,
tapi ngan mu, xder lak..
aku raser sebab ko ni penyabar,.
huhu, kalaulah, ader lelaki cam ko, n die suke kat aku..
syoknye...hehehhe

hari ini aku tinggalkan

ary nie aku tinggalkan, esok pasnie akan jadi kenangan pada diriku.
xlame da, jap g final, pastu siapkan tesis, da tu gud bye lah kat umt. tinggalkan saat stdy, mase lepak ngan kwn2, mase makan,,p enjoy2..
hurm...sedihnye lah, tapi camtu lah.
setiap yang mula, pasnie aku ada akhirnye..
setiap yang bertemu, pasnie akan terpisah jugak..
semoga..
apa yang telah terbina selama kita 3 tahun kat cini, akan terus kita ingat dalam haty kita sampai bile2.
rindu seme2...tuhan jew yang tahu, sedih bila semua ini akan terjadi,

Monday, March 22, 2010

mataku

nie ada satu pesanan


mataku bukan mata berkurap..
nak cari orang korporat jadi calon laki
mataku bukan mata berkusta
nak cari orang yang dalam kasta tinggi
baru leh kawen..
mataku bukan mata berkudis
nak cari tokoh tokoh diplomatik
baru leh bercinta
mataku bukan mata berpanau...
nak cari ada kerata bersinar jenis
mahal mahal...
baru leh wak pakwe...
mataku bukan jenis mata yang gedik
nak pilih yang cerdik baru leh jadi bf

mataku aku yang biasa2 jew...
xsakit, xjugak da silau2...
nak cari yang biasa jew..
yang leh jadi penyejuk kat mata
jadi penghibur kat haty..

gambar kamu...

aku xde kje wey..ingt nk tykar gambar kita kat blog..p mcm2 hal lak dugaan yang timbul..so aku abadikan gambar ko yg sempat aku edit...simple jew..p aku suka...hu3..



dh lewat nih . aku ngantuk dah wey...ni lah gambaunye...pasni aku curik lagi gambo mu aku edit erh..haha...teringat kat mu...mu duk hitung pe lam fb??? konvo ke kawen...hehhe..pe2 pun aku sentiasa doakan yg terbaik tuk mu...u always in my doa...bye..nyte lalim.. muah..muah..muah...uwekss [windu trademark nih...]...aku nk abeskan karya "terbaek " aku nih dengan serangkap pantun....

kalau ada sumur diladang
boleh kita menumpang mandi
kalau ada waktu terluang
kita jumpe di lain entri..hehhe..

nice wat!!!!

by : pinkoq

Saturday, March 20, 2010

kerdilnya aku di mata-Mu...

Terdengar bisikan mesra
Kalimah keramat bermentara
Bermulanya siang berakhir malam ku
Tak akan ku jemu menyebut namaMu

Tiada batasan waktu
Tiada tempat Mu tertentu
Di gunung di lembah, di darat, di air
Siapa pun hamba, keikhlasan doa, keagungan
Kasih merubah takdir

Bila ku sedari diri disayangi
Langkah kaki ini semakin berani
Bila terkeliru ku ucap namaMu, terasa diriku
Kembali dipandu

Engkau pertama, tiada akhirnya
Aku dalam kegelapan Engkaulah cahaya
Izinkahlah aku menumpang di sini
Di bawah naungan kasih dan sayang Mu
Ku berserah diri

by: pinkoq

Sunday, March 14, 2010

mya zahara...bukan itu yang mya mahukan

malam tu, mya tenang, mungkin selepas selesai penat lelahnya, telah tiba waktu mya untuk merasa satu kedamaian. hakikatnya mya terdorong pada satu hati yang tidak pernah hilang dari kecamuk jiwa. ye, mmg mya da bagitaw seme org ttg tu, tapi bukan mya nak seme tu seperti mana yang telah org fikirkan pada mya kini. atau, mungkin tu sme datang dari hati mya sahaja.
mya...
kalau bayu tu memanggil, mya nak sgt menjadi ombak...
kadang, pelangi datang, dan mya nak sagt dibaluti pelangi, agar hidupnya ceria dengan keplbagaian warna. wah..meriahnye.
xlupa jugak, kadang mya suke tengok tasik, tenangnya...kali nie mya nak sgt jadi pohon2 yang merendang tepi tasik. yup, sebagaimana, redupnya tasik kerana lembayun pohon-pohon yang menghijau.
hati yang tenang tentunye hadir pada coretan ni, bukan kerana hati berbunga, tapi kerana hati yang kosong, xpikirkan apa-apa kecuali fakta hidup yang harus dipegang oleh sesiapa pom.
huh.... rindunya pada renyai hujan...
rindunya pada dingin pagi,
rindunya pada dinihari,
arghhh....rindunya pada gemersik cengkerik.
juga, rindunya pada kesibukan kota...
xlupa, rindu pada suasana baju seragam sekolah.
semua itu, buat mya rase dunia ini mmg berputar, n kalu kta pikirkan sesuatu n asyik dengan itu tanpa hiraukan hari2 kita, kita sebenarnya rugi. berapa lama sgt kita hidup kat dunia nie, xlama pom, pejam celik, pejam celik..tup2 kita da msuk pertengahan abad. so...hargailah saat2 kita didunia ini.
mya xtahu apa yang patut dicoretkan hari ni, jarinya kaku pada akal yang tidak berseni. hehehehehe...

jiwang tyme..=P


tangis aku pada cinta
yang tidak mungkin menjadi milik ku
tangis ku pada rindu
yang sekadar dibawa angin lalu...

setiap detik...setiap hembusan nafasku..
hanya kenangan dulu yang bermain2 dimata hatiku...
adakah ada waktunya cinta ini akan berlabuh dihatinya??..
adakah ada waktunya aku berkesempatan merasainya bila tiba waktu itu???..

jiwa manusia sepertiku hanya sekadar persinggahan...
persinggahan yang hakikatnya memang sementara...
walau telah ku cuba...nasihatkan hatiku merelakannya..
namun...hati yang menjadi milikku ini ternyata lebih memahaminya..

memahami tentang dertanya jiwa
memahami tentang deritanya menyinta
memahami tentang deritanya tangisan
memahami tentang deritanya hari-hari mendatang

pada yang ESA aku bersujud.
memohon segala doa...
meohon segala kenikmatan
memohon segala kebaikan...
memohon CINTA pada insan....

agar kelak aku lebih tenteram...
dengan CINTA yang dikurniakan.......

kepada mu wahai pujaan...
terima kaseh kerana HATIKU diberi peluang..
walau sekadar dalam kenangan....

hasil nukilan : hidayah

Thursday, March 11, 2010

nadiku

lagu ni lagu faveret umi...suke sgt tgk tari tirana, sampai suh aku cari lagu nie, tapi mmg best, lagu tu simple jew, tapi cukup mendalam..ngan video klip ye g, huhu... aku pom suke. jom...

Suara kisah kita
Yang sehalus sahutan di mata
Segala norma yang melena ku
Pada aroma syurga kita

Nan syahdu cinta menunggu
Sayunya kerna air matamu

(korus)
Nadiku bagaikan berlagu
Nantimu hentikan apa berlaku padamu
Yang ku temu
Hadirmu sambutlah damba dakapanku

Suria kasih kita
Yang berbisik gerimis serinya
Seindah frasa yang damaikanku
Walau sezarah air mata

Biar ku kucup wajahmu
Leburkan saja ia padaku


sape cakap hati t xleh nak paksa?

saper cakap hati tu xleh nak pksa? semua benda dalam dunia nie, klu kite usaha kita mampu ubah pe yang kita rase ia tu tetap. alaa..nia kan dunia, globalisasi, xder sempadan, klu kita leh p mana2 ngan jari jew, xkkanlah nak ubah hati kita, sampai menjadi sesuatu yang sukar sgt untuk kita. jgn lemah semangat...
mya snyum sendiri, mata mya bengkak, semalam mya menangis, sedih... hahahaha. bila kita da rase kehilangn, baru kita akan rase satu penderitaan kerana mempersiakan anugerah itu. apa tu erk?
mya diam, kelu tapi hatinya mya bersuara...
biar mya jew yang taw bagaimana rentaknya tarian dalam kalbunya itu. hidup nie xlama, so jangan bazirkan waktu untuk terus lupakan syuman dalam hari2 kita. kan?
" so?" soal noor.
" so, klu aku kata ya, nanti aku kata x pada masa depan, tapi bila aku kata x, bermakna aku nak sembunyikan hakikat yang sukar untuk difahami ..."
" so...apakah aku untuk dirimu sebagai penapis hakikat itu? iye,,, aku nie cuma bekal yang sedia tertadah bila kau rase hakikat itu da betul2 cukup ditapis?"
" xlah...ko tahu pe yang aku rase, n i know u better than me..."
" da lame ko hilang, pahtu ko nak buktikan yang hidup ko yang dulu, kini adalah same jew? camtu?"
"jgnlah sampai sekejam tu..." mya rumit. urm....
" i m wif him..fahme. for the declaration, i think it better for me when he is wif me..."

huhu..welcome back.

da lame sgt tak update blog nie kan? bzy weh, sgt sgt. byk benda nak kena buat, serba benda nak kena ciapkan. date line da dekat beb... aku takut.
mula2 nak mtk maaf kat liling aku nie, sowy beb, aku bsy, xdapat nak update blog nie. fasal mya tu, 6t2 lah, aku akan bagi yang baru kat ko erk? hahahahaha

tim...aku give upppp!!!!..no more..no more

Takkan lagi aku menunggu
kau hadir di dalam mimpi-mimpiku
puasku mengharapkan dirimu
seperti mereka yang punya cinta

Diriku tanpa dirimu
kau tempuhi penuh bahagia
diriku mahu kau tahu
pedih ini kau tak terasa

Warkahku mengharapkan dirimu
seperti yang aku kenali dulu
setiaku menantikan dirimu
seperti setianya terhadap diriku

Tapiku melepaskan mu
melangkah namun tak berdaya
terusku terus menunggu
cinta yang takkan pernah ada

ಥ_ಥ I wanna run away and never come back.

by : pinkoq =(

Tuesday, February 23, 2010

I, mE & mY sELf

bakpe la mlm ni rasa cam sedih + windu + nyesal +cuak + rimas..mu ade mslh ke dyh???? kepala aku ni ligat mutar memory dulu2an..semalam dh jadi sejarah pown ..bila pkiw2 kan balik...bukan senang hidup bila kita bergelar manusia ni. korang pernah rase x??? kita harap benda lain p jadi benda lain..sepanjang aku hidup..angan2 aku selama ni x byk pun jadi kenyataan [mungkin byk p myb aku x sdar..bleh ke cm2??? pe2 je la..hehe] ....bermcm2 benda aku duk berangan selama nih..p 2 la...angan2 mat jenin...betul la kata orang.....sblm lahir lagi kita nih dah ad takdir kat dunia ni...takdir yg terpaksa kita telan wlaupun pahit cam hempedu [pahit wo0oo, aku pernah mkn hati ayam hok kena hempedu 2...yekss!!]selagi kita bernafas kat dunia ni takdir 2 la yg akn kita bwk sampai mati....ri 2 tyme aku jln kaki odw balik kolej...aku tgk sekeliling aku...sume manusia..sama mcm aku [mmg la..ape da!!!] ...tp upenye setiap manusia yg aku perati 2 ada mslh masing2..setiap yg lalu kat tepi aku ade je crite pasal 2 pasal ni...yg aku pasti sume berkisar ttg hidup diorang...mcm2 emosi aku leh tgk..ade yg gelak sampai x ingat dunia..ad yg serius gile.. ad yg sedih ala2 frust tertonggeng...ad yg happy semacam..ad yg kalut x tentu arah..ad yg berlari2..ad yg begitu sopan berjalan sampai x tgk org keliling..macam2 ragam depan mata aku..baru la aku sedar hidup ni cam drama kan???..kita ni juz watak2 lam drama 2.[watak lalu lalang..haha..2 watak aku.korang xleh ambik..hua3] ..dlm keadaan sedar of course la diri kita hero/heroin lam drama yg kita create 2 kan..[ngaku ja la...kan..kan????]....urm..penat jadi manusia ni..berakal p bengongnye tetap ade [cam AKU]..korang penat x jadi diri korang??? xkisah la pe jwpan korang..yg pasti jwpan aku...bukan mudah nk jadi manusia bernama NOORHIDAYAH BINTI SULAIMAN ni...arghhhh!!!!....

by : pinkoq

Tuesday, February 9, 2010

mya zahara....jiwa sepi

selamat pagi semua, mungkin itu yang terbaik mya ucapkan pada waktu waktu begini. yelah, da kol 2.30 pagi, mmg sah2 ngah pagi2 buta mya duk berjaga nie. esok mya da nak balik kg, balik kg ke????... alaa...rumah kat terengganu, belajar u pom kat terengganu. kira klu balik umah pada cuti sems tu balik kg lerr...jgn duk sindir2 aku lerr..
selalunye wktu2 camnie, mya da lame lena tidur ngan mimpi2 yang syahdu mahdu. hahahaha..bahasa baru tu. perosak bahasa tol lah aku nie.
ntah lerr..hati mya xberapa nak ok malam nie. ade yang menganggu jiwanya, xtenang..lasom xtenang. raser cam ader sesuatu yang dia mahukan tapi dia xmampu nak dapatkan itu. kenapa klu kapel msti nak kena tunjuk2? eisyh...
alaa, mya dulu pom camtu jugak waktu die pernah terikat dengan seseorang yang mmg dia sayang. tapi lepas tu, mya xpernah nak heboh2 kan tentang tu, tapi bile breaks up, baru mya umumkan yang dirinya single. hahahaha..
hampeh tol..sebetulnya, bukan itu yang mya mahukan, cuma mya tertekan ngan pelbagai persoalan hatinya, apakan cinta sekarang miliknya untuk masa depan? mya xmahu pikirkan itu, serabut n menyesakkn hati mya.
untuk siapa cintanya, untuk apa cintanya, untuk bila cintanya, untuk bila mulanya cnta itu. biar mya jew yang tahu, itu soal n jwapan mya. bukan hak orang len untuk tahu tentangnya...
urm..keluhan itu dilepaskan. rakannya sibuk menilik satu laman sosial yang agak glamour pada ketika ini. rakannya itu pom da berpunyer, kdg2 terbit juga perkataan "pakwe aku" didepan mya. sowg lagi akan menyebut "boyfriend" aku. n mya, akan katakan..."xder sape"... pahtu tukar topik dari mereka2 nie berebut menyoal ttg misteri itu. pe2 jelah...mya xmahu berkongsi ttg hatinya kepada mereka cz itu terlalu sulit dan mereka xkkan faham kenapa cinta menjelma dalam hidup mya sekarang n mya xbahgia ngan cinta itu.
cuma seoarang...lilingku.
yup...aku cuma gtaw kamu.

Monday, February 8, 2010

- - - -> story telling bout kreativiti..huh!!!

ari ni ari pe??? ari isnin kan...so kelas kreativiti dikunjungi lagi oleh aku...hu3..aku setiap kali kelas ni je mmg excited nk belajar [ bkn belajar pun merapu byk!!!]...belajar pe lagi kan..kreativiti la..ari ni en.mokhtar ajar kitorg lukisan menggunakan warna minyak a.k.a cat kayu...[ ada nama betul die, p dsbbkan kelewatan aku tadi..ak xtaw la name pe..tnye member2 pun diorg ingt2 lupa..apedaaaa...hehe] simple sangat wey!!!..dan aku leh siapkan kat kelas 2 jgk..yippe!!!...
tgk hasilnyer -----> erh..cilap2..
!
!
!
!
v
ha.....ni la hasilnyew!!!



nk try x???? ni aku nk bgthu cara2 nk membuatnyew..

langkah 1 ...erh2..sblm 2 kena gthu bahan2 dulu kan...

bahan yg diperlukan ..

----> bekas nk letak air [ cthnye besen kew...yg agak2 leh muatkan satu kertas lukisan kamo0 la..]
----> cat kayu [ ikut suker kamoo la nk warna ape..p pastikan putih mesti ada..wajib!!]..ala murah jew..beli yg kecik..lam 2 ringgit lebih jew..mane nk cari????....en mokhtar ckp mydin ada..p aku cr xde lak..so, utk senangkan korang p kedai hardware yg jual cat terus..x yah ponim2 duk pusing mydin 2...
----> air semestinyer la...
----> n d last one is kertas lukisan...[buat stok kalu nk ambik kreativiti..sbb byk gune..hu3]

langkah2nye adalah :

langkah 1 : letak air lam bekas yg kam0o nk guna 2..jgn penuh..separuh2 sudaahhhh!!!
langkah 2 : tuang cat kayu td ke dalam air trsebut..campur semua warna yg kam0o beli..putih wajib tuang yew!!! [*amaran : jgn kacau dulu..biar 'die' sebati sndiri..]
langkah 3 : celupkan lukisan kam0o ke dalam adunan td...angkat dan jemur..
langkah 4 : dh la 2...brp byk langkah korang nk???? aiyakkk!!!..dh abes da..sampa langkah 3 jew..hehe..

selepas siap memproses lukisan tadi...start la pulak menyental tngan kamo0 yew..hua3..kitorang tadi menyental pakai thinner...bkn main ssh nk tanggal...seb baek la ade dak bermurah hati nk dermakan minyak motor die...nik namenyer..thanks ye...akhinye kotoran degil terhapus [ power gak minyak motor...motiff!!!..haha]...2 je lah kot story molling sal kreativiti aku kali ni...t pas raya cine kitorang kena wat projek..p aku x taw nk buat pe lagi...t aku postkan projek aku 2 erk...daaa...muaaaaaaaaahhh...anyway thanks 4 reading...=)

by : pinkoq

Sunday, February 7, 2010

Kenyesalan dan Keinginan =)

cerita aku ni bkn rekaan semata2 erk..ni kisah benar [hua3..suspen jer kan..]..ceritanya cmni..hari jumaat mlm sab2 2 aku turun la p festival [FESSAT] kat dpn panggung seni 2..xde la ramai sgt pun orangnyer..leh bilang berapa kerat je trn...ak n d geng melilau2 la di sekitar rumah2 yg dibina..rumah ape???...FESSAT ni adelah buat pertandingan menghias rumah.. canopy jahh p kena hias2 cm rumah...tema thn ni 1 m'sia..so, ade la umah melayu, cina n india...nk dijadikan cerita..tyme 2 aku n aina p la kat khemah vip2 duk mkn [vip siap mkn dh la tyme 2]..kitorg p kedepan ckit coz nk tgk persembahan teater...pas2 tiba la part membosankan menjelma[menepung tawar x abes2..ponat aku tggu!!] tyme duk asyik melilau2 sekeliling terpandang la kelibat tangan manusia berinai corak..terdatang la idea nk merasa lukis kat tangan sendiri..dak 2 dak cina la...aku segan ckit nk tnyer kat ne diorg buat...ak pun srh kwn aku si aina ni tlg tnye kan...kat umah india upenyer...td aku lalu cm2 jer x perasan lak de majlis berinai ..hehhee..aku pn trs tarik aina ke tempat i2...operasi menconteng tangan pun bermula...
actually...aku suruh die buat bunga kat tgh pas2 ade daun2 menjulur ke jari...ak ingat die paham + pro la...hurmmm....cmni la hasilnyew [cm lukisan adik aku lak]....


b4 [ kan cntik kalu inai itam]..hehe

nah...ini hasilnyer.[rosak tngn aku...waaaaaa]

tapi aku x marah pun...sbb aku pun x expect nk wat inai corak kat tngn aku mlm 2..kalu x, leh aku bg gmbr srh die lukis kat tngn aku nih..xpe la..t ilang yg ni aku nk buat lagi...hu3..aku nk corak cm kat bwh ni la...korang tkn mouse 2 ke bwh......tiiiiiiiiiiiiiiiiiiiitttttttttt...

cntik kan>>>x sabaw nk mencorakkannye kat tngn gue..[gletusnya!!!...haha]...

aku x suka sangat pakai ina kat jari..tyme kecik2 dulu bila aku pkai inai kat jari jew aku rase nyesal x sudah...poyo jah!!!....bkn pe..aku rase cm de sumetin wrong je ngan tngan aku..hua3...padahal ok je..ade satu lagi bende tgh duk melilau lam kepala aku ni..nk buat ke tak?????.....kan buat kam nyesal lak...x buatkan asyik duk terpikir jew...gmbau ni lah wat aku xleh tdow mlm2..tekan lagi mouse anda ke bwh plzzz!!!!

motif!!!!

bukan bunga ni yg aku minat wey!!!..aku minat style rambut die jew..mengigau aku duk pk nk rambut cm2...wajarkah aku membuatnye???....urm dah puas ku pkiw2kn ..rase cm nak..p bila pk2 balik jap ag jdi cm tngan aku....waaaaaa...xmo2......arghhhh!!!...

by : pinkoq